Czym jest ferrytyna? Jaki ma związek z wypadaniem włosów?

Czym jest ferrytyna? Jaki ma związek z wypadaniem włosów?

Ferrytyna to białko, które znajduje się we wszystkich komórkach naszego ciała.

Najważniejszym zadaniem ferrytyny jest wiązanie atomów żelaza w bezpieczny sposób. Ferrytyna zarówno magazynuje żelazo w organizmie jak również chroni komórki przed szkodliwym działaniem tego pierwiastka.

Ferrytyna odgrywa bardzo ważną rolę we wzroście włosa. Odpowiada za jego grubość i kondycję, ma wplyw na podziały komórkowe w mieszku włosowym.

Pozom ferrytyny we krwi spada kiedy dochodzi do niedoboru żelaza. W momencie kiedy w organizmie zaczyna brakować żelaza, dochodzi do tzw. “kradzieży” ferrytyny z mniej znaczących dla zdrowia źródeł - na przykład włosów.

Badanie poziomu ferrytyny w leczeniu wypadania włosów.

Poziom ferrytyny otrzymujemy po zbadaniu próbki z krwi żylnej. Wyniki badań są dostępne zazwyczaj już na kolejny dzień. Warto pamiętać, aby nie sprawdzać stężenia ferrytyny we krwi podczas infekcji, ponieważ jej poziom wzrasta pod wpływem stanu zapalnego i zakażenia. Jeśli niski poziom ferrytyny współistnieje z obniżonym poziomem hemoglobiny i wskaźnikiem MCV (mikrocytoza) wskazuje to na niedokrwistość z niedoboru żelaza.

Jak należy się przygotować do badania poziomu ferrytyny? - leczenie wypadania włosów.

Aby wynik badania ferrytyny był miarodajny musimy pamiętać o kilku rzeczach:

  • na badanie przychodzimy na czczo (ostatni posiłek najlepiej zjeść poprzedniego dnia do godziny 20)

  • wstrzymaj się od spożywania alkoholu na 2-3 dni przed pobraniem materiału do badań

  • na dzień przed badaniem warto unikać intensywnego wysiłku fizycznego

  • na badanie przychodzimy wypoczęci i zrelaksowani

  • uzgodnij z lekarzem lub specjalistą, który zlecił badanie czy ewentualne przyjmowane przez Ciebie leki i suplementy mogą mieć wpływa na wynik badania

Niski poziom ferrytyny- jakie objawy?

Zbyt niski poziom ferrytyny może się objawiać nieprzyjemnymi dolegliwościami:

  • ogólne osłabienie organizmu

  • zmęczenie, brak energii, senność

  • pogorszenie kondycji fizycznej

  • uczucie zimna

  • problemy z koncentracją

  • wypadanie włosów i łamliwość paznokci

Suplementacja przy niskiej ferrytynie - o czym pamiętać?

Istotne jest, kiedy badania dadzą niepokojący wynik, aby podnieść poziom żelaza, co w efekcie poprawi również poziom ferrytyny. Ze względu na możliwą szkodliwość nadmiaru żelaza, decyzja o suplementowaniu powinna być jednak najpierw skonsultowana z lekarzem. To co możemy zrobić sami to zadbać o odpowiednie źródła żelaza w naszej diecie, ponieważ błędy dietetyczne to jedna z najczęstszych przyczyn niskiego poziomu żelaza i ferrytyny.

Powinny o tym pamiętać zwłaszcza osoby, które przechodzą na dietę roślinną. Przy wykluczeniu ze swojego jadłospisu mięsa, ważne jest zastąpienie go produktami bogatymi w żelazo i źródła białka (np. strączki).

Zalecane jest również, aby uważać na ilość spożywanej kawy i herbaty. Przy problemach z niedoborem żelaza trzeba ograniczyć napoje z zawartością kofeiny, gdyż mogą zaburzać jego wchłanianie. Jeżeli masz ochotę na kawę, nie pij jej bezpośrednio przed czy po posiłku ani w trakcie. Odczekanie około godziny może zrobić dużą różnicę.

Źródła żelaza w produktach- dieta na podniesienie ferrytyny.

Produkty odzwierzęce:

  • mięso; wołowina, cielęcina, baranina, kaczka, królik, podroby mięsne

  • ryby; łosoś, makrela atlantycka, sardele, dorsz

  • jaja

Produkty roślinne:

  • produkty zbożowe; kasza jaglana, kasza pęczak, płatki owsiane, kleiki wzbogacone żelazem, pieczywo typu graham

  • nasiona i ziarna; słonecznik, sezam, mak

  • orzechy; laskowe, arachidowe, pistacje, migdały

  • nasiona roślin strączkowych; fasola, soczewica, groch, ciecierzyca

  • warzywa; bób, brokuły, burak, fasolka szparagowa, pietruszka, szpinak, jarmuż, groszek cukrowy

  • owoce; porzeczki, maliny, morele, śliwki, daktyle

Warto dodawać do naszych posiłków świeże owoce i warzywa ponieważ zawarta w nich witamina C zwiększa wchłanialność żelaza. A więc, jak owsianka, to zawsze ze świeżymi owocami!

Należy także pamiętać, że produkty roślinne zawierają żelazo niehemowe, czyli gorzej wchłaniane niż to w produktach odzwierzęcych. Możliwe jest jednak zachowanie równowagi poprzez odpowiednio skomponowany jadłospis.